Update noodhulp MexicoUpdate noodhulp Mexico

Nadat Mexico begin september getroffen werd door een aardbeving, werd het land twee weken later opgeschrikt door een nog sterkere beving, die weer werd gevolgd door twee kleinere bevingen en de nodige naschokken. Bij de aardbevingen zijn honderden mensen omgekomen en zijn velen hun huis kwijt geraakt. Onmiddelijk is er met lokale christelijke hulpverleners geschakeld om noodhulp in te zetten, daar waar het het hardste nodig was.

Nu, een half jaar later, is de noodhulp nog steeds in volle gang. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingen en resultaten:

Afgeronde activiteiten:

  • 80 families voorzien van voedselhulp
  • 80 families voorzien van hygiënepakketten
  • Een tijdelijk huis gebouwd voor 80 families in Tetela del Volcan.
  • Re-activatie van 27 lokale bedrijven, zoals het opnieuw aanschaffen van machines en benodigde materialen die verloren zijn gegaan door de aardbeving.
  • Nieuw studiemateriaal voor 38 studenten.
  • 13 workshops voor 200 kinderen en 30 volwassenen hoe ze om moeten gaan met post-traumatische stress. Kinderen en volwassenen leerden hoe ze om kunnen gaan met de emoties en angsten die ze hebben als gevolg van de aardbeving. Een werker vertelt: “De workshops bieden niet alleen psychische ondersteuning, maar ook geestelijke ondersteuning. We reflecteren met elkaar dat het zo belangrijk is om ons vertrouwen op God te stellen in moeilijke situaties. We behandelen het Bijbelboek Nehemia en staan samen stil bij hoe hij zijn vertrouwen op God stelde en alles deed wat in zijn vermogen lag om zijn volk te helpen in hun nood.” In de komende maanden zullen er nog 11 workshops gegeven worden.

Huidige activiteiten:

  • Traumacounseling door middel van workshops
  • Het bouwen van 37 permanente huizen, die gebouwd zijn op basis van een lange-termijn constructie om de huizen bestand te maken tegen natuurrampen.

 

Impactverhalen

Het leven van de zussen Norma en Alicia was tot 19 september 2017 nog eenvoudig. Natuurlijk hadden ze hun zorgen, zoals de opvoeding van hun kinderen en kleinkinderen, maar ze hadden elkaar en woonden gezellig met zijn allen in één huis. Tot de dag van de aardbeving. Alles veranderde. Niet alleen hun huis viel uiteen, maar ook hun plannen voor de toekomst. Beide zussen raakten depressief en wisten niet meer wat ze moesten doen. Toen ze de toeslag van overheid binnenkregen, raakten ze nog meer ontmoedigd. Het was bij lange na niet genoeg om een nieuw huis van te bouwen. Hoogstens een paar muren. Maar met alle kinderen en een kleine baby hadden ze echt een dak boven hun hoofd nodig!

Op dit moment wordt er een nieuw huis voor Norma en Alicia gebouwd, wat bestand is tegen natuurrampen. Ook nemen beide zussen deel aan de workshop over post-traumatische stress. Norma vertelt: “Het is zo’n opluchting op tijdens de workshop te kunnen vertellen over hoe ik me voel. Hier mag ik huilen over het verdriet dat ik heb. Thuis kan ik mijn verdriet niet laten zien, want ik wil sterk zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik wil de mensen die ons steunen heel erg bedanken. Hopelijk zullen ze ons niet vergeten.”

Ook Flora, een 52-jarige vrouw, heeft veel gehad aan de workshop over post-traumatische stress. Na de tweede sessie vertelt ze: “Ik waardeer deze workshop heel erg, omdat het me helpt om te gaan met moeilijke situaties. De angsten die ik had vanwege de aardbeving, maakten me erg onzeker en onrustig. Die onrust bracht ik weer over op mijn gezin. Nu leer ik hoe ik daar mee om moet gaan. Wat ik leer, geef ik weer door aan mijn kinderen en kleinkinderen. Zo hopen we samen deze traumatische ervaring te overkomen.”